12 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο Digital Marketing

12 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο Digital Marketing Vol.1

12 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο Digital Marketing

  1. Ξεχνάς ότι οι το κοινό σου χρησιμοποιεί κυρίως κινητές συσκευές
  2. Ξεχνάς να κάνεις έρευνα keywords (λέξεων κλειδιά)
  3. Κάνεις απερίσκεπτη χρήση όλων των Social Media
  4. Αγνοείς τον ανταγωνισμό
  5. Αγνοείς το κοινό σου
  6. Ξεχνάς να αξιοποιείς τα δεδομένα σου

 

1. Ξεχνάς ότι οι το κοινό σου χρησιμοποιεί κυρίως κινητές συσκευές

Το να ξεχνάς την ευρεία χρήση των κινητών συσκευών είναι το πρώτο από τα 12 λάθη που θέλεις να αποφύγεις στο digital marketing. H χρήση κινητών συσκευών αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πυλώνα του digital marketing, ακριβώς επειδή σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν πλέον μαζί τους smartphones ή tablets κάθε φορά που βγαίνουν έξω. 

Όταν δημιουργείς περιεχόμενο για την ιστοσελίδα σου, πιθανότατα το κάνεις ενώ είσαι στο σπίτι σου σε Η/Υ ή Laptop. Αυτό που πρέπει να μην ξεχνάς είναι να επιβεβαιώνεις πάντα ότι το περιεχόμενο σου εμφανίζεται σωστά και όπως πρέπει σε κινητές συσκευές. Σε αντίθετη περίπτωση, ρισκάρεις να προκαλέσεις δυσαρέσκεια στους πιθανούς πελάτες σου, ή ακόμα και μια αίσθηση ότι δεν νοιάζεσαι για τις ανάγκες τους, με τελικό αποτέλεσμα να τους χάσεις και αυτό να έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στην επιχείρηση σου.

 

2. Ξεχνάς να κάνεις έρευνα keywords (λέξεων κλειδιά)

Η έρευνα keywords είναι η η βάση κάθε online στρατηγικής μάρκετινγκ και αποτελεί μέρος πολλών ειδών στρατηγικών. Κάποιες από αυτές είναι το SEO και το PPC advertising όπως και το blogging και η συγγραφή περιεχομένου.

 

Είναι μια συνεχής διεργασία για 3 λόγους:

  • Οι άνθρωποι δεν ψάχνουν πάντα χρησιμοποιώντας τους ίδιους όρους αναζήτησης και στις ίδιες συσκευές
  • Η  Google αλλάζει συνεχώς τον αλγόριθμο και χρειάζεται συχνή παρακολούθηση του 
  • Ολο και περισσότερες εταιρείες ανταγωνίζονται η μια την άλλη για τα ίδια keywords.

 

Μια αποτελεσματική τακτική είναι να εισάγεις long-tailed-keywords στο περιεχόμενο σου. Τέτοια keywords δε θα σου αποφέρουν τόσα clicks και επισκέψεις όσο τα μικρότερα keywords, αλλά τα μικρά σε αριθμό αποτελέσματα τους θα είναι πολύ πιο ποιοτικά και από άτομα τα οποία είναι πιο πιθανό να γίνουν ενεργοί πελάτες.

Είναι απόλυτα λογικό πολλές φορές να έχεις κολλήσει ψάχνοντας keywords. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλά online εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, όπως το keyword planner του Google ads και το SEMrush.

 

3. Κάνεις απερίσκεπτη χρήση όλων των Social Media

Προτού σχηματίσεις λάθος εντύπωση, ναι! τα Social Media είναι ένα εκπληκτικά αποτελεσματικό κανάλι Digital Marketing. Όμως, ένα από τα αρνητικά του χαρακτηριστικά είναι ότι πολλές φορές απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια, ειδικά αν δεν έχεις εστιάσει στην σωστή επικοινωνία με το κοινό σου.

Αν η τακτική που χρησιμοποιείς είναι να κάνεις συχνά posts στα Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram και πλέον και στο TikTok, σίγουρα θα αφιερώνεις αρκετό χρόνο και προσπάθεια, και το πιθανότερο είναι να στερέψεις από ιδέες σε μικρό χρονικό διάστημα. Επομένως, αν είσαι μια σχετικά μικρή επιχείρηση, με περιορισμένους πόρους σε ώρες εργασίας, μια καλή ιδέα θα ήταν να επιλέξεις 2 ή 3 κανάλια social media, στα οποία δραστηριοποιείται το βασικό κοινό σου. Επιπλέον, το να εστιάσεις σε 2-3 κανάλια, σου επιτρέπει να είσαι πιο εύκολα παρών σε ερωτήσεις των πελατών σου από inbox, σχόλια κλπ. Όταν απαντάς στο κοινό σου άμεσα, δείχνεις ότι νοιάζεσαι για αυτό που τους απασχολεί.

Αν χρειαστείς βοήθεια στη διαχείριση των Social Media, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με την ομάδα της Virale.

 

4. Αγνοείς τον ανταγωνισμό

Είναι απόλυτα λογικό να έχεις εστιάσει στην δική σου επιχείρηση και τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να την προωθήσεις. Πάντα όμως θα πρέπει να παρακολουθείς τις κινήσεις των ανταγωνιστών σου.

Αναλύοντας τους ανταγωνιστές σου μπορεί να εντοπίσεις κάποια στρατητική που είχες παραβλέψει, η ακόμα και να μάθεις κάτι καινούριο από αυτούς, βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την ιστοσελίδα τους και τα Social Media τους. Προσοχή όμως, μη προσπαθήσεις να μιμηθείς αυτό που κάνουν. Πάντα να δίνεις την προσωπική πινελιά του brand σου σε ότι είδουν περιεχόμενο προβάλεις. 

 

5. Αγνοείς το κοινό σου

Ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες στη διαμόρφωση της στρατηγικής σου είναι να μάθεις τα πάντα για το κοινό σου, ώστε στη συνέχεια να στοχεύσεις όλες τις προωθητικές σου κινήσεις προς αυτό.

Το να γνωρίζεις ακριβώς το κοινό που θέλεις να μετατρέψεις σε πελάτες σου, ενώ είναι πιο δύσκολο και απαιτεί εμπειρία και τα κατάλληλα εργαλεία, είναι επίσης και πολύ πιο κερδοφόρο.

Ένας απλός τρόπος για να ξεκινήσεις να σχηματίζεις το στοχούμενο κοινό σου, είναι χρησιμοποιώντας γεωγραφικά, δημογραφικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά. Ο τελικός σκοπός σου μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, είναι να μπορέσεις μέσω του περιεχομένου που προωθείς, να αποδείξεις στο κοινό αυτό, ότι μπορείς να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες του και να λύσεις τα προβλήματα του που αφορούν στο προϊόν ή την υπηρεσία σου.

 Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να παραμένεις πιστός στο κοινό σου και όταν δημιουργείς περιεχόμενο για την ιστοσελίδα σου. Η ιστοσελίδα σου δε πρέπει να είναι σαν μια απλή αφίσα που προβάλλει το όνομα της επιχείρησης σου και τις υπηρεσίες που παρέχει. Επιπρόσθετα θα πρέπει να δημιουργείς εκπαιδευτικό ή πληροφοριακό περιεχόμενο που θα δείχνει στους επισκέπτες πως μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες τους.

Δες πιο αναλυτικά πως να επικοινωνείς σωστά με το κοινό σου εδώ.

 

6. Ξεχνάς να αξιοποιείς τα δεδομένα σου

Ένα από τα πλεονεκτήματα του digital marketing είναι ότι δίνει μετρήσιμα αποτελέσματα σε κάθε προωθητική καμπάνια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συλλέξεις και να αναλύσεις τέτοιου είδους δεδομένα, και ενώ δεν είναι μια απλή διαδικασία, το να γίνεται σωστά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση του πελάτη σου και στην αξιολόγηση των προωθητικών ενεργειών της επιχείρησης σου. 

Ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία ανάλυσης είναι το Google Analytics, όπου μπορείς να δεις πολύ  χρήσιμα metrics όπως τις προβολές των σελίδων, τον χρόνο παραμονής ενός επισκέπτη στην ιστοσελίδα σου και την συνολική της επισκεψιμότητα. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείς αυτά τα δεδομένα και να παρακολουθείς το πως επηρεάζουν τα τελικά κέρδη της επιχείρησης σου, αλλιώς δε θα μπορείς ποτέ να καταλάβεις πραγματικά πόσο επιτυχημένες είναι οι προωθητικές σου ενέργειες.  

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το πως να αξιοποιείς σωστά τα δεδομένα της σελίδας σου εδώ.

Σε περίπτωση που χρειαστείς καθοδήγηση στην συλλογή και ανάλυση των δεδομένων σου, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με την με την ομάδα της Virale

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *